Galénův odkaz - Galéne vypravuj

Dnes je středa 24.04.2024










Glejty Míst Pohody a Měst Přátelství

Galén

2013-03-13

Archív

Přečteno: 4973

Komentářů: 0


Takto popsal v Magazínu eKamarád 2. 9. 2000 svoji další Velkou pedagogickou hru.


     Obracíme svět? Málo maličko, ale krok za krokem to jde i přeměnou pojmů v našem vědomí. MP ve filmech, televizích i skutečnosti znamenalo a stále znamená "Military police" čili vojenskou policii. Jednou se však změní v pravdivé názvy nové krásné skutečnosti: MP bude znamenat jednak "Místo POHODY", jindy už i "Město PŘÁTELSTVÍ". Takových míst je asi 700, nu a taková města jen čtyři, a to ještě podle starých pravidel, která vlastně už neplatí. Historickou ctí zůstane pro průbojná místa vítězných C-VVZ, celostátních vévézetek (velká výměna zkušeností lidí věnujících svůj volný čas dětem a mládeži) a zrodu hnutí, tedy Náchoda a Třebíče, plus Ostravy a Šumperka.


     Kdo chceš šířit a je ti jasný smysl filosofie Přátelství rozrůzněných (integrace diferencovaných), nedivíš se, že glejty MP jsou třetí kapitolou po dvou nejúspěšnějších VHP = velkých pedagogických hrách tedy po Pěti PÉ a Březových lístcích. Glejty pokračují v návaznosti úsilím rozvinout všechno to krásné vztahotvorné a skutečné, co se podařilo prvním dvěma hrám, přímo do terénů, tedy do krajů, regionů, okresů, městeček, obcí, vesnic až po jejich osady a samoty. Dokonce se zde dá začít těmi zdánlivě posledními, nejmenšími. Je to zvláštní až kouzelnické, že např. centrální turistické oblasti a zejména smogem a vulgaritami zahlcená velkoměsta, alkoholem, kuřáctvím, drogami, kriminalitami zamořené metropole se nemohou stát MP, dokud je "nepřemůže obklíčení" malých a maličkých "MP", tedy "Míst POHODY" - ať je to třeba knihovna nebo hvězdárna, vzorná hostitelská domácnost, chata či chalupa, kde se sjíždějí děti k letnímu či zimnímu táboření, ušlechtilá herna, kde salesiáni, vedení mateřské školy nebo Brontosaurus či několik spolupracujících rodin "ohlídá" batolata i kmety a pramáti, kde YMCA či roveři a roverky nebo i malé kluby zvládnou zájmy dorostenců do ušlechtilosti ap.


     Z celého textu glejtu jsou nejdůležitější tyto věty a požadavky: Partnerství (třeba jen občasné ale stálé) proti agresivitě sobců, avšak také "proti" nesmělosti skromných a pokorných květinek lásky a pomoci druhým. Právo na samostatnou činnost drobných aktivit. Záruka ostatních všem a komukoliv jednotlivému v obhajobě proti násilí nebo i proti jemnějšímu potlačování slabšího silným. Prostě chceme, aby všichni byli postupně takovými dobrovolnými ombutsmany ve prospěch pronásledovaných nebo ohrožených lidí a zejména dětí jako to mají i ve svých normách nejvyspělejší státy světa. Pod čárou takové snahy v malém i velkém měřítku jsou emblémy většiny nejdůležitějších občanských sdružení, která souhlasí.


     A ta nová pravidla? Mohou být ve spojenectví tří nebo pěti i více buněk živých občanských aktivit. Pak každé z nich patří výtisk glejtu, podepsaný všemi ostatními partnery. A pravidlo nejdůležitější: Městem přátelství může být jen to město, které v sobě nebo kolem sebe nashromáždí řekněme 20 nebo 30 i více maličkých goedkope replica horloges a nejmenších Míst POHODY. Každé město či okres a kraj si stanoví počet vztahotvorných a zárukových buněk svým vlastním rozhodnutím, přijatým a potvrzeným voleným společným ústředím míst a měst ve výboru "Společnosti TRADIC a ZDROJŮ", která podporuje živý růst životvorných pyramid Březových lístků. a rozvoj specializací vedlevšestrannosti, to znamená i nových vědeckých, kulturních, uměleckých, herních, sportovních a dalších svérázných ale užitečných aktivit. Nestačí tedy jen uspořádat VVZ nebo celostátní VVZ, ale trvale pečovat o rozvoj malých "MP" a velkých "MP". Taková Praha 10 (Vršovice, Strašnice,...) si už stanovila 40 malých "MP" jako podmínku uznání velkého "MP", má-li být plnohodnotným Městem PŘÁTELSTVÍ. Pokud takto pilně, poctivě a s včelí souzvukovou morálkou zapracuje jednou celá Praha, bude to znamenat nejméně 400 glejtů po celém jejím území. (Praha to nejvíce potřebuje).


     Podobejme se souzvuku rostlin, stromů, zvířat, krajin, oceánů a kontinentů, viděných shora kosmonauty i silami z hlediska věčnosti.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2013 2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.